Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΖΕΝ το Μονοπάτι της Φώτισης



Το Ζεν τοποθετεί την προσωπική εμπειρία ενάντια σε κάθε αυθεντία και σε κάθε αντικειμενική αποκάλυψη.

Δεν κουβαλά δογματικά και θρησκευτικά φορτία. Δεν υπάρχουν ιερές γραφές, ή δογματικές δοξασίες. Δε διδάσκει τίποτα.

Δεν είναι ένα σύστημα που βασίζεται στη λογική και στην ανάλυση. Δεν έχει σχέση ούτε με την άρνηση ούτε με την κατάφαση.

Αν είναι κάτι, τότε είναι ο αντίποδας της λογικής , που είναι ένας δυαδικός τρόπος σκέψης. Δεν αρνείται, ούτε δέχεται το θεό.

Το Ζεν αφαιρεί όλα τα στηρίγματα, που ο άνθρωπος συσσώρευσε μέσα του από την πρώτη του εμφάνιση στη γη και μετά τον εφοδιάζει με ένα στήριγμα, που δεν είναι ουσιαστικά καθόλου στήριγμα.

Τη μεγάλη αλήθεια του Ζεν την κατέχουν όλοι. Το είναι σου είναι πάνω και πέρα από όλες τις μορφές, είναι ελεύθερο, ήρεμο και πλήρες.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε μια πλήρη κατανόηση της αλήθειας οφείλεται στην παράλογη προσκόλληση στη «λογική» ερμηνεία των πραγμάτων. Είμαστε σκλαβωμένοι στις λέξεις και στη λογική. Όταν οι λέξεις πάψουν να αντιστοιχούν στα γεγονότα, αφήνουμε τις λέξεις και επιστρέφουμε στα γεγονότα.

Ζούμε βιολογικά, ή ψυχολογικά και όχι λογικά. Στη λογική υπάρχει προσπάθεια και πόνος. Η λογική έχει συναίσθηση του εαυτού της, το ίδιο και η ηθική, που δεν είναι παρά η εφαρμογή της λογικής στα γεγονότα της ζωής. Ένας ηθικός άνθρωπος κάνει έργα αξιέπαινα, αλλά δεν τα λησμονεί ούτε στιγμή και συχνά αναμένει μελλοντική ανταμοιβή.

Οι οπαδοί της ελευθεριότητας δεν έχουν ελευθερία βούλησης. Οι εξωτερικές συνθήκες τους έχουν δεμένους και δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Ο ασκών το Ζεν, όταν πεινάει τρώει και όταν κουράζεται κοιμάται. Οι άλλοι όταν τρώνε δεν τρώνε, γιατί σκέπτονται διάφορα άλλα πράγματα και όταν κοιμούνται δεν κοιμούνται, αλλά ονειρεύονται χίλια δυο πράγματα.

Αν θέλουμε να εισδύσουμε στην αλήθεια των πραγμάτων, πρέπει να δούμε από ένα σημείο, όπου ο κόσμος δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί, όπου η συνειδητότητα δεν είχε ακόμα αφυπνιστεί και όπου ο νους ήταν απορροφημένος στην ίδια του την ταυτότητα, δηλαδή στη γαλήνη και στο κενό.

Κατασίγασε τη διττότητα του υποκειμένου και του αντικειμένου, ξέχασε τα και τα δύο. Ξέκοψε από τη διανοητική κατανόηση και εισχώρησε άμεσα στα βάθη της ταυτότητας του νου. Έξω απ’ αυτόν δεν υπάρχει πραγματικότητα.

Ο καθένας πρέπει να χαράξει το δικό του μονοπάτι. Η αντιγραφή είναι δουλεία. Ποτέ δεν πρέπει να ακολουθείς το γράμμα, αλλά να συλλαμβάνεις το πνεύμα. Οι ανώτερες καταφάσεις ζουν στο πνεύμα.

Και που είναι το πνεύμα; Αναζήτησε το στην καθημερινή σου ζωή και θα βρεις όλες τις αποδείξεις που χρειάζονται. Από την αρχή τίποτα δεν είναι κρυμμένο από σένα, όλα όσα ήθελες να δεις ήταν πάντα μέσα σου, πριν από σένα, μόνο που εσύ κρατούσες κλειστά τα μάτια και δεν έβλεπες τίποτα.

Το Ζεν έχει για στόχο την πειθάρχηση του νου με τη διείσδυση στην ίδια του τη φύση, για να γίνει τελικά κύριος του εαυτού, με την επίτευξη της Φώτισης, (Σατόρι). Και να το κάνει αυτό με τον πιο άμεσο τρόπο, χωρίς να καταφύγει σε τίποτα εξωτερικό, ή πρόσθετο.

Το Σατόρι δεν προκαλεί μια ορισμένη κατάσταση γνωστή από πριν, αντίθετα είναι η ανακάλυψη ενός νέου τρόπου ενατένισης της ζωής.

Σατόρι είναι η Ξαφνική Εισβολή της Αλήθειας μέσα στη Συνείδηση.

Επιλογή, από το έργο του Ντ. Τ. Σουζούκι, για το ZEN.

2 σχόλια:

dudivie είπε...

Το Ζεν αφαιρεί όλα τα στηρίγματα, που ο άνθρωπος συσσώρευσε μέσα του από την πρώτη του εμφάνιση στη γη και μετά τον εφοδιάζει με ένα στήριγμα, που δεν είναι ουσιαστικά καθόλου στήριγμα. kalos

anthropos omos agapaei kai agapietai. oikogenia kai zen+_`?

Ερμής είπε...

Αγαπητέ (ή) ninni,

Πραγματικά δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε τίποτα στη ζωή μας.

Όταν το αντιληφθούμε αυτό είμαστε ελεύθεροι.

Η αντίληψη αυτή δεν συνεπάγεται σύγκρουση με την Αγάπη...