Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

Ε΄ Διάλογος Ερμή – Elzin

Ερμής λέει:

Το κύριο εμπόδιο για την απόκτηση της συνειδητότητας του εαυτού είναι ότι νομίζουμε πως την έχουμε. Δεν θα αποκτήσει κανείς ποτέ συνειδητότητα του εαυτού, όσο πιστεύει ότι την έχει. Για να αναπτυχθούμε πρέπει να ξυπνήσουμε και να βγούμε από το σπήλαιο των ειδώλων μας.

Οι άνθρωποι φοράνε το ένα ή το άλλο είδος μάσκας και πιστεύουν πως είναι ακριβώς σαν τη μάσκα αυτή, ενώ στην πραγματικότητα είναι διαφορετικοί. Ο καθένας έχει πολλές μάσκες..

Όταν αισθάνεσαι θλίψη ή θυμό, προσπάθησε να θυμηθείς τον εαυτό σου και θα δεις ότι αυτός που αισθάνεται θλίψη, θυμό, δεν είναι ο εαυτός σου, αλλά η φανταστική ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου.

Η πρόοδος του ανθρώπου αρχίζει από τη στιγμή που θα αντιληφθεί, ότι άλλο είναι αυτός ο ίδιος και άλλο είναι η φανταστική εικόνα που έχει φτιάξει για τον εαυτό του.

Elzin λέει:

Το κύριο εμπόδιο για την απόκτηση της συνειδητότητας του εαυτού είναι και ότι νομίζουμε πως την έχουμε, αν έχουμε αναρωτηθεί για αυτό, και ότι δεν μας ενδιαφέρει… να την αποκτήσουμε.

Αποχαυνωμένοι στα προβλήματα της καθημερινότητας βομβαρδιζόμενοι από τα μεγάλα πυρά την κοινωνικής διαμόρφωσης και των ποδηγετημένων αντιλήψεων σκεφτόμαστε με τις σκέψεις άλλων… “αμάσητες” και μιλάμε με τα λόγια άλλων χωρίς επεξεγασία φίλτρου, χωρίς κέντρο βάρους και σημείο αναφοράς, “Χαμένοι στην μετάφραση” ή σε μια ομίχλη παλεύουμε απλώς με τα άγρια κύματα του νου και ψαρεύουμε σε θολά νερά η …μας ψαρεύουν!

Σημείωση Ερμή: Αν και κάθε διάλογος, γενικά μπορεί να κατανοηθεί από μόνος του, θα βοηθούσε πολύ τον αναγνώστη να παρακολουθήσει χρονολογικά τους διαλόγους. Ορισμένα θέματα που τίθενται υπό μορφή ερωτήσεων απαντώνται στον νεότερο χρονολογικά διάλογο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

το πρόβλημα είναι ότι πιστέυουμε και ταυτιζὀμαστε με τους ρὀλους μας
και τους θεωρούμε οτι είναι ο εαυτὀς.
ποιοί είμαστε λοιπόν