Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Α΄ Διάλογος Ερμή – Elzin

Elzin λέει:

Η γνώση του Εαυτού, είναι το Μαγικό Δαχτυλίδι! Τι άλλο; Η γνώση του Εαυτού, η γνωριμία μαζί του, η ενότητα, η ολότητα!

Και τον κόσμο όλο να κερδίσουμε μαζί με όλους τους θησαυρούς, αν δεν κερδίσουμε αυτό θα έχουμε χάσει!

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι, ότι για να το καταφέρουμε, χρειάζεται να γνωρίσουμε και όλο τον κόσμο σε ένα δύσκολο, όμορφο, βασανιστικό, ενδιαφέρον και περιπετειώδες ταξίδι!

Το ταξίδι του ανθρώπου και μιας ανθρώπινης ζωής, περνώντας μέσα απ’ όλα, ώστε τίποτα να μην του είναι ξένο, άγνωστο και μακρινό!

Το πνεύμα είναι πολύ σκανδαλιάρικο μερικές φορές και… σκαρώνει πολλά; Το ακολουθούμε όπως… ένα άσπρο κουνέλι μέχρι να βρούμε το βάθος της λαγουδότρυπας!

Ερμής λέει:

Ένα διαφορετικό κυνήγι του εαυτού:

Είμαστε άνθρωποι από «δεύτερο χέρι». Ζούμε πάνω σ’ αυτό που μας έχουν πει, είτε οδηγημένοι από τις κλήσεις και τις διαθέσεις μας, είτε υποχρεωμένοι να το δεχτούμε από τις περιστάσεις και το περιβάλλον.

Για αιώνες είμαστε διαμορφωμένοι, εξαρτημένοι από την εθνικότητα, την κοινωνική τάξη, τις παραδόσεις, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη μόρφωση, τα έθιμα, τους κανόνες, τις προπαγάνδες όλων των ειδών, και κάθε επιρροή που μπορεί να φανταστεί κανείς. Έτσι πάντοτε οι αντιδράσεις μας σε κάθε κατάσταση είναι διαμορφωμένες.

Για την πνευματικότητα μας εξαρτιόμαστε από κάποιον, για την ευτυχία μας από κάποιον άλλο, για τη φώτιση μας από κάποιον άλλο… Είναι εκπληκτικό το ότι αν και οι περισσότεροι είμαστε αντίθετοι στην πολιτική τυραννία και δικτατορία, δεχόμαστε μέσα μας την εξουσία κάποιου άλλου, που παραμορφώνει το πνεύμα και τον τρόπο ζωής μας.

Μας έχουν υπνωτίσει, αλλά δεν έχομε επίγνωση ότι είμαστε υπνωτισμένοι, νομίζομε ότι έτσι πρέπει να είναι.

Έχεις επίγνωση ότι είσαι διαμορφωμένος; Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείς και όχι πως θα απελευθερωθείς από τη διαμόρφωση σου…

Σημείωση Ερμή: Αν και κάθε διάλογος, γενικά μπορεί να κατανοηθεί από μόνος του, θα βοηθούσε πολύ τον αναγνώστη να παρακολουθήσει χρονολογικά τους διαλόγους. Ορισμένα θέματα που τίθενται υπό μορφή ερωτήσεων απαντώνται στον νεότερο χρονολογικά διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: